MalwarebytesBy
Mo-admin
17 oktober 13
No comments

Anti-virus

Malwarebytes heeft nauwgezetheid hoog in het vaandel staan, met name waar het beveiligingsconcepten betreft die vaak met elkaar verward en door elkaar gebruikt worden: anti-virus en anti-malware. Beide termen verwijzen inderdaad naar computerbeveiligingssoftware, maar wat betekenen ze nu daadwerkelijk, waarin verschillen ze van elkaar en zijn ze beide nog steeds relevant bij de bestrijding van de digitale bedreigingen van vandaag de dag?

Laten we deze termen eens één voor één nader bekijken en in de semantische wereld van de computerbeveiliging duiken.

Wat is het verschil tussen anti-virus- en anti-malwaresoftware?

De termen ‘anti-virus’ en ‘anti-malware’ betekenen grotendeels hetzelfde. Ze verwijzen beide naar software die ontwikkeld is voor de detectie van, de bescherming tegen en de verwijdering van kwaadaardige software. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, beschermt anti-virussoftware tegen meer dan virussen alleen. Het is enkel een enigszins verouderde naam voor wat het doet. Ook anti-malware is ontwikkeld om bescherming te bieden tegen virussen. Anti-malwaresoftware heeft simpelweg een moderne naam die alle soorten kwaadaardige software omvat, waaronder virussen. Anti-malware nu kan besmetting door een virus voorkomen en besmette bestanden verwijderen. Anti-malware hoeft echter niet toegerust te zijn voor het herstellen van bestanden die door een virus veranderd of vervangen zijn. Zowel anti-virus als anti-malware valt onder de bredere term ‘computerbeveiliging’.

Wat is computerbeveiliging?

Computerbeveiliging (of cyberbeveiliging) is een overkoepelende term voor elke strategie die erop gericht is iemands systeem te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen die bedoeld zijn om geld, persoonsgegevens en systeembronnen (cryptojacking, botnetten) te stelen, en tegen nog veel meer andere slechte zaken. De aanval kan gericht zijn op uw hardware of software of plaatsvinden via sociale technieken.

Bedreigingen van de computerveiligheid en de bijbehorende tegenmaatregelen zijn vandaag de dag erg verschillend en specifiek, maar de markt streeft vanzelfsprekend naar eenvoud in de communicatie met de consument. Daarom beschouwen veel mensen ‘virussen’ nog steeds als de grootste bedreiging voor hun computer. In werkelijkheid vormen virussen slechts één type cyberbedreiging, die toevalligerwijs veel voorkwam toen computers nog in hun kinderschoenen stonden. Ze zijn tegenwoordig allesbehalve de meest voorkomende bedreiging, maar de naam is gebleven. Het is een beetje hetzelfde als elke ziekte een verkoudheid noemen.

Post a Comment